drKamil Pietrasik
język: polski
PL
|język: English
EN
O MNIE   GALERIA   OPINIE PACJENTÓW   CENNIK
MEDYCYNA ESTETYCZNA
Przeszczep własnej tkanki tłuszczowej uważany jest obecnie za najlepszy sposób uzupełniania objętości i odmłodzenia skóry w różnych okolicach ciała.

Najczęściej metoda ta stosowana jest na twarzy do:

  • powiększania wyniosłości jarzmowych polików,
  • powiększania warg,
  • korekcji powiek,
  • korekcji bruzdy powiekowo-polikowej (tzw. „doliny łez”),
  • korekcji bruzdy nosowo-wargowej
  • korekcji blizn.

Przeszczepy większej objętości tkanki tłuszczowej stosowane są do modelowania sylwetki w takich okolicach, jak pośladki, piersi czy łydki, a także  w okolice intymne.

Rodzaj znieczulenia uzależniony jest od zakresu zabiegu. Małe objętości tłuszczu pobierane i przeszczepiane są w znieczuleniu miejscowym. Większe (>1000 ml) wymagają znieczulenia ogólnego.

W pierwszej części zabiegu zostaje pobrana na zasadach liposukcji tkanka tłuszczowa z miejsc dawczych (tj. podbrzusze, uda). Po sterylnym opracowaniu tłuszcz zostaje wprowadzony podskórnie w modelowaną okolicę.

W zależności od zakresu zabiegu, pacjenci wychodzą do domu tego samego dnia lub pozostają na jedną noc w klinice.

W okresie pooperacyjnym stosowane są okłady chłodzące zmniejszające obrzęk i przyspieszające gojenie. Po zabiegach modelujących sylwetkę wymagane jest stosowanie ubrania uciskowego przez 6-8 tygodni od operacji.

Okres rekonwalescencji wynosi 2-7 dni na twarzy i 2-3 tyg. w innych lokalizacjach.

Z uwagi na częściowe wchłanianie się przeszczepionej tkanki, efekt ostateczny oceniany jest po 6 miesiącach. Wtedy wykonuje się uzupełniające podanie, jeśli zajdzie taka konieczność. Choć przeszczep tłuszczu odmładza skórę i poprawia wygląd estetyczny korygowanej okolicy, to nie zatrzymuje on naturalnych procesów jej starzenia się. Znaczne wahania masy ciała, zaburzenia hormonalne mogą mieć wpływ na uzyskany efekt estetyczny.

Powyższa prezentacja jest tylko skrótową informacją i nie zastępuje konsultacji medycznej.

InstagramFaceBook
Nasze strony korzystają z plików cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.